ikbenanimator

NOS op 3

NOS op 3 explainer ikbenprins

ikbenanimator

NOS op 3 explainer ikbenprins

NOS op 3

Inmiddels zijn de explainers van NOS op 3 niet meer weg te denken van Youtube. Maar toen ik er werkte, was dat anders. We kregen de kans om online NOS verhalen te vertellen voor een jonge doelgroep en experimenteerden erop los. Één van die experimenten was de explainer, die ik ontwikkelde met redacteur en presentator Emil van Oers.

De kracht van de explainer is dat een ingewikkeld onderwerp met al haar geschiedenis en/of zijwegen aan je uitgelegd wordt door een presentator die jou aankijkt, die het letterlijk aan je vertelt. De boodschap wordt waar nodig versterkt of uitgelegd door vaak simpele grafische elementen. En de video’s zijn afwisselend door veel gebruik te maken van (archief)beelden.

Ik vind het een uitdaging om voor iedere explainer een visueel concept te bedenken dat past binnen de NOS huisstijl. Iets dat alle verschillende elementen in de video aan elkaar verbindt. Soms is het een lijntje of geometrische vorm en soms is het een typografische truc. Daarnaast is het essentieel om ingewikkelde onderwerpen te kunnen vertalen naar simpele vormen. Daar is vaak een bepaalde mate van abstractie voor nodig waarbij je rekening moet houden dat de kijker de draad niet kwijt raakt. Een interessante balans dus.

En dat doe je in een soort snelkookplan. Want in een week staat de gehele video. Daar zit dus alles in: van het eerste idee tot het eindresultaat. In de praktijk kwam het erop neer dat er twee dagen waren om de animaties te maken, daarvoor ben je bezig met de visuele taal van de video.

De explainer is het voorbeeld van de samenwerking tussen de visuele storyteller en de redacteur/presentator. Door vanaf het begin van het proces al na te denken over de visuele vertaling van je onderwerp, kunnen creatieve verteloplossingen gevonden worden. 

Inmiddels worden de explainers van NOS op 3 wekelijks door tienduizenden mensen bekeken. En, nog mooier, zie ik vele kopieën voorbij komen in het bedrijfsleven of bij andere mediamakers. Dat maakt mij über trots!

Ervaringen

  • Ben en ik waren een tandem bij de allereerste NOSop3-explainers. Ik de journalistieke yin, hij de grafische yang. Nu een succesformule, maar toen nog een experiment. Samen hebben we deze nieuwe creatieve vertelvorm in het leven geroepen. Een tophuwelijk tussen inhoud en vorm. Net als ons teamwork. Een genot om met deze man samen te werken. En wat hebben we gelachen.

    Emil van Oers — Redacteur / presentator NOS op 3

  • Ben is een absolute vakman die een zeldzame combinatie vertegenwoordigt: én een hele eigen, originele visie hebben én heel goed kunnen samenwerken. Zijn enthousiasme is voor iedereen die met hem werkt aanstekelijk: er wordt gegarandeerd hard gewerkt en hard gelachen. Ben werkt ongelooflijk snel zonder dat de kwaliteit en aandacht van zijn werk daaronder lijden. Een sociale alleskunner, die zichzelf in korte tijd nieuwe skills aanleert. Een gemis dat we niet meer samenwerken.

    Melvin Captein — Chef NOS op 3

  • Samenwerken met Ben is altijd iets om naar uit te kijken. Ben is 100% professional. Conceptueel sterk, origineel en creatief. Hij gaat altijd voor kwaliteit en weet wat het is om met deadlines te werken En minstens zo belangrijk, dit alles doet hij met een dosis energie, humor en betrokkenheid, waar je blij van wordt. Daardoor is het eindresultaat altijd meer dan dat je van tevoren had verwacht.

    Karina ter Horst — Chef NOS op 3