ikbendesigner

NOS huisstijl online

nos huisstijl nieuws design ontwerp animatie

ikbendesigner

nos huisstijl nieuws design ontwerp animatie

NOS huisstijl online

De NOS is een omroep die dagelijks een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking voorziet van het laatste nieuws. Traditioneel op televisie, maar sinds 10 jaar wordt ook op online producties ingezet. Het grote probleem? Qua grafische stijl was er geen touw aan vast te knopen, laat staan dat je kon zien dat de NOS afzender van de productie was.

Samen met Mariette Twilt (NOS), Sydyh Flemm (NOS) en Vincent Wielders (Defigners) doken we in het vraagstuk: wat is de NOS? En wat moet de NOS online uitstralen? De rode O uit het logo popte constant op en werd de basis van alles wat wij ontwierpen.

We ontwikkelden een dynamische huisstijl met een gedegen basis voor alle NOS producties. Denk dan aan het gebruik van het logo, de typografie, titels en een duidelijke vormtaal gebaseerd op ronde vormen. We wilden het vertellen van verhalen niet aan banden leggen om eenheidsworst te voorkomen. Maar er waren wel duidelijke richtlijnen nodig. Deze kwamen terecht in de NOS styleguide, of zoals wij hem noemden: de Huisstijl bijbel.

Om de verschillende redacties en doelgroepen te bedienen, bedachten we bewerkingsniveaus: in hoeverre mag een productie bewerkt worden? Zo stemden we alle redacties op elkaar af, maar vonden we ook redactie-specifieke variaties. Denk dan aan kleurgebruik, beeldgebruik en toepassing van grafische vormen en abstractieniveaus daarvan. Deze richtlijnen vatten we in een lookbook per redactie. De styleguide en het lookbook werd de leidraad voor de grafische afdelingen van de NOS.

Omdat we toentertijd zelf op de redacties werkten, focusten we ons op de praktische uitvoerbaarheid van onze ontwerpen. M.a.w. leuk bedacht, maar is het ook haalbaar? Op die manier konden we onze ontwerpen constant testen. En we automatiseerden het toevoegen van het NOS logo, de titelbalken en het gebruik van NOS idents. Om elke productie, ook zonder tussenkomst van een designer, in een kloppende NOS-jas te krijgen.

  • Van presenteren, beeld creëren en organiseren. Ben is een zwitserszakmes aan talenten. Zelden iemand zo hard zien werken en lachen tegelijk. Het was een feest om 5 jaar naast Ben te mogen werken. Ik kan het alleen maar aanbevelen.

    Mariette Twilt — Visueel storyteller NOS

  • Samenwerken met Ben is altijd iets om naar uit te kijken. Ben is 100% professional. Conceptueel sterk, origineel en creatief. Hij gaat altijd voor kwaliteit en weet wat het is om met deadlines te werken En minstens zo belangrijk, dit alles doet hij met een dosis energie, humor en betrokkenheid, waar je blij van wordt. Daardoor is het eindresultaat altijd meer dan dat je van tevoren had verwacht.

    Karina ter Horst — Chef NOS op 3