ikbendesigner

Eurovisie Songfestival

Eurovision song contest rotterdam dutch design

ikbendesigner

Eurovision song contest rotterdam dutch design

Eurovisie Songfestival

Het begon eigenlijk heel toevallig. Ik wist dat de uitvoerend producenten op de vijfde verdieping van het NOS gebouw zaten en dat ze een art director zochten. Ik liep binnen en stelde mezelf voor… ze zeggen toch wel eens dat brutale mensen de halve wereld hebben? Lang verhaal kort: ik werd branding en design manager van het Eurovisie Songfestival 2020-2021 met focus op de art direction van het merk.

De Nederlandse organisatie wilde haar visitekaartje afgeven op het gebied van Dutch design. CleverFranke ontwierp voor zowel 2020 als 2021 een prachtig concept gebaseerd op information design. Het eerste logo (2020) was een visualisatie van 65 jaar Songfestival en het tweede (2021) een visualisatie van samenkomst na een jaar van lockdowns en eenzaamheid. Beide met de kleuren van deelnemende landenvlaggen als uitgangspunt. Het eerste logo won een European Design Award.

We betrokken MediaMonks bij het ontwerpproces in 2021 om het concept op te tillen, breder toepasbaar te maken en beter bruikbaar voor animatie. Dat leidde tot een interpretatie op het door CleverFranke gemaakte logo: ‘the Track’. Deze vond je terug op alle uitingen van het Eurovisie Songfestival 2021.

  • Ben is creatief sterk, kundig in de uitvoering en behendig in het sturen van alle processen rondom branding. Dat maakt hem de perfecte creative om aan boord te halen, zowel voor het 'bespoke' werk als projecten met grote omvang en complexiteit, zoals bij het Eurovisie Songfestival. En dan is Ben óók nog eens een ontzettend leuke collega! Nu denk je misschien; 'where is the catch?' Ik moet 'em nog vinden.

    Sietse Bakker — Executive Producer Eurovisie Songfestival 2021

  • Op zoek naar iemand die jouw boodschap of verhaal op een creatieve, doeltreffende en originele manier in beeld kan brengen, dan is Ben je man. Tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 was hij verantwoordelijk voor alle graphics en branding voor de uitzendingen en het evenement in Ahoy. Met oog voor detail bedacht en ontwierp hij de uitingen van het evenement. Ook dacht hij op een heel prettige manier mee met de organisatie.

    Astrid Dutrénit — Executive Producer Eurovisie Songfestival 2021

Ik was verantwoordelijk voor de sturing op een creatief concept en het bewaken en grotendeels uitwerken van dat concept op alle uitingen (televisie, online, op locatie etc.). Van postercampagnes tot het aansturen van motion graphics en van autostickers tot het ontwikkelen van merchandise. Bovendien was ik aanspreekpunt op alles dat met visuele communicatie van ons merk te maken had. Een onoverzichtelijk grote klus, waarvan ik de impact pas besefte na de finale op 22 mei 2021. 183 miljoen kijkers op televisie, 50 miljoen online… ongelooflijk!